Традиции и празници

Петровден - празник на Равногор

Провежда се всяка година в последната събота на месец юни. Празненствата са изпълнени с разнообразна фолклорна програма и на центъра се извива кръшно хоро. Гости на празника са членове на общинския съвет, висши представители от църквата и видни държавници, а туристите могат да се насладят на Родопското празненство и традиции.

Гайдарско надсвирване - Равногор

Гайдарско надсвирване - Равногор се провежда във втория уикенд на юли до параклис "Св. Илия" в землището на с. Равногор, място с необикновен заряд и невероятна гледка. Надсвирването стартира през 2014 г. и е под патронажа на Валя Балканска и със специалното участие на гайдаря Петър Янев, който е сред учредителите му. Целта на събитието е да популяризира родопския фолклор, да извисява любовта към българското народно творчество в сърцата на млади и стари, като така бъдат възраждани и запазвани традициите и духа на българския народ. Изявата се осъществява благодарение на Фондация "Гайдарско надсвирване – Равногор", нейните дарители, община Брацигово, Кметство – с. Равногор и с активното участие и подкрепа на Хотел Борѝка.

Събор на Илинден

Празнува се на 20 юли или съботата преди или след него със събор край параклиса „Св. Илия”. Там е съществувал средновековен манастир, който по времето на турското робство е бил действащ. При помохамеданчването на Родопите обителта е била опожарена, монасите – избити, а още 230 църкви в този дял на планината – унищожени. Манастирът е възстановен през 1908 г. В момента в него се извършват богослужения целогодишно, но най-вече на празника Илинден, когато пристигат хиляди жители и гости за поклонение. На самия връх се приготвя курбан в чест на светеца, дал име на възвишението и на старата обител. Всички празнуващи се разполагат на поляната около манастира под формата на родови срещи и се наслаждават на родопската музика и традиции.

Младежки вечери /Изпращане на набора/

Празнува се всяка година в последния петък и събота на юли. Въпреки че днес вече няма задължителна военна служба, равногорци все още спазват една традиция, която прави селото уникално. Ритуалът съществува от поне 100 години и е свързан с войнишкото изпращане. Всички момчета и момичета, навършили 18 години, закичени с цвете и кърпа, излизат на площада пред цялото село. Те целуват знамето на набора и националния флаг, полагат клетва пред род и отечество, да служат на майка България. Празникът се чества два дни с музика и хорá на площада. Едва ли другаде могат да се видят толкова младежи, които 6-7 часа без прекъсване да играят хоро две вечери подред. Усетете емоцията на набора ТУК.

Фестивал на картофа

Основна отглеждана култура в Равногор и поминък за населението са картофите. От стари времена селото е познато като център на еко-производството на картофи за Южна България. За това е допринесло и съществуващото преди 1990 г. едно от най-големите в страната семепроизводни стопанства. В момента селото е известно в цяла България с произведените тук екологично чисти картофи. Затова от 2005 г. се провежда ежегодно в последната събота на месец октомври и единственият по рода си “Празник на картофа”. Организира се изложение на картофи, тяхната декорация и специфични ястия, приготвени от тях. За най-добре представилите се в категориите има и награди.