Традиции:

Гостите на селото могат да вземат участие в редица местни обичаи, по-важните от които са:

  • ПРАЗНИКЪТ НА СЕЛО РАВНОГОР (ПЕТРОВДЕН) се провежда всяка година в последната събота на месец юни. Празненствата са изпълнени с разнообразна фолклорна програма и на центъра се извива кръшно хоро. Гости на празника са членове на Общинският съвет, висши представители от църквата и видни държавници, а туристите могат да се насладят на Родопското празненство и традиции.
  • ИЛИНДЕН  – отпразнува се на 20 юли или съботата преди него със събор край параклиса „Св. Илия”. Там е съществувал средновековен манастир, който по времето на турското робство е бил действащ. При помохамеданчването на Родопите обителта е била опожарена, монасите – избити, а още 230 църкви в този дял на планината – унищожени. Манастирът е възстановен през 1908 г. В момента в него се извършват богослужения целогодишно, но най-вече на празника Илинден, когато пристигат хиляди жители и гости за поклонение. На самия връх се приготвя курбан в чест на светеца, дал име на възвишението и на старата обител. Всички празнуващи се разполагат на поляната около манастира под формата на родови срещи и се наслаждават на родопската музика и традиции.

VI-то Гайдарско Надсвирване: 13.-14.07.2019

Заповядайте на шестото поредно Гайдарско надсвирване на 13-ти и 14-ти юли, 2019 г. под патронажа на Валя Балканска и със специалното участие на гайдаря Петър Янев, когато гайди вече традиционно ще огласят поляните на местността "Св. Илия" в землището на с. Равногор!

  • През 2014 г. се постави началото на “ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ, С. РАВНОГОР”, което е доброволна художествено-творческа извява на гайдари и други народни изпълнители от страната и чужбина в рамките на традиционния Илинденски събор. Целта му е да популяризира автентичния родопски фолклор, да извисява любовта към българското народно творчество в сърцата на млади и стари, като така бъдат възраждани и запазвани традициите и духа на българския народ.
  • Да припомним малко история за Гайдарското надсвирване:

   2014 г.- Надсвирването се провежда заедно с празника Илинден на параклиса Св. Илия и е един ден.

   2015 г.– Надсвирването съвпада с празника на Набора в с. Равногор, като първият ден е на параклиса Св. Илия, а вторият ден, концертът на лауреатите, е на площада на селото и се провежда заедно с Международния фестивал
   на самодейността, организиран от Нина Грънчарова.

   2016 г.- Надсвирването покрива мечтата на организаторите- самостоятелна дата- 9 и 10 юли,
   два дни под звуците на гайда, прекарани на параклиса Св. Илия, място с необикновен заряд и невероятна гледка.

   2017 г.- Датата на надсвирването се променя отново- на 15 и 16 юли.
   Първият ден на надсвирването протича по познатия вече емоционален начин на поляната пред параклиса “Св.Илия”.
   Вторият ден обаче е дъждовен и събитието се закрива в хотел “Борика”.

   2018 г.-Хубаво време ,много положителни емоции и годеж! на 14 и 15 юли на поляната пред параклиса “Св. Илия”.

   2019 г.- 13 и 14 юли- Да си пожелаем времето отново да е с нас, да се насладим на невероятните звуци на гайдата и да тропнем хорца.

 • МЛАДЕЖКИ ПРАЗНИК (“НАБОРА”)– последният петък от последната седмица на юли – Въпреки че днес вече няма задължителна военна служба, равногорци все още спазват една традиция, която прави селото уникално. Ритуалът съществува поне от около 100 години и е свързан с войнишкото изпращане. Всички момчета, навършили 18 години, с еднакво облекло, закичени с цвете и кърпа, излизат на площада пред цялото село. Те целуват знамето на набора и националния флаг, полагат клетва пред род и отечество, да служат на майка България. Празникът се чества три дни с музика и хора на площада. Последният, който влезе в редовете на българската армия, взима знамето със себе си и го пази, защото на следващата година ще поведе с него хорото. Едва ли другаде могат да се видят толкова младежи, които 6-7 часа без прекъсване да играят народни хора на площада.
 • Набора от птичи поглед: https://www.youtube.com/watch?v=aFcpIIAiv9A
 • “МЕЖДУНАРОДЕН САМОДЕЕН ПРАЗНИК”: На 27 юли 2014 в с. Равногор се проведе Вторият международен самодеен празник.Организатор отново е Нина Грънчарова, която живее в Стокхолм, Швеция. В музикалния празник се изяви сборен хор “Kuriosa” /гости на хотел “Борѝка”/, с участието на певци от Швеция, Финландия, Норвегия и Туркмения, с ръководител Карин Бьорвалд и гост-диригент Мария Лешкова. Солистите изпълниха хорови песни на шведски език, както и народни песни на български език. Те показаха наученото от хореографа Михаил Динчев, като тропнаха български хора. Георг Шубер от Унгария показа майсторството си на каба гайда. В празника се включиха активно “Фолклорна група при Народно читалище 23 Април 1876” и църковният хор на с. Равногор, читалището на с. Скутаре, читалището на с. Розово, гайдари и певци от гр. Пещера, и гр. Брацигово..
 • “ФЕСТИВАЛ НА КАРТОФА” – Основна отглеждана култура в Равногор и поминък за населението са картофите. От стари времена селото е познато като център на еко-производството на картофи за Южна България. За това е допринесло и съществуващото преди 1990 год. едно от най-големите в страната семепроизводни стопанства. В момента селото е известно в цяла България с произведените тук екологично чисти картофи. Затова от 2005 год. се провежда ежегодно в последната събота на месец октомври и единственият по рода си “Празник на картофа”. Организира се изложение на картофи, специфични ястия с тях и декорация от тях. За най-добре представилите се в категориите има и награди.